Un italian care încă din 1979 colectează miere de albine din România şi o exportă în Italia şi-a dezvoltat afacerea şi cultivă, în judeţul Sibiu, peste 30 de hectare cu aluni, vrând să vândă, în premieră, alune româneşti în marile magazine din ţară.
Investiţie de peste jumătate de milion de euro în plantaţia de aluni
Italianul Walter Lattanzi are 59 de ani şi face afaceri în România încă din 1979, când a avut exclusivitate în ţara noastră pentru colectarea mierii de albine, pe care o exportă de atunci în Italia. Pe vremea lui Ceauşescu, italianul cumpăra mierea din Bucureşti, de la filiala unei foste cooperative de producţie cu sediul central în Sibiu, care o şi colecta.
După revoluţie, în 1991, şi-a deschis o firmă în Bucureşti, dar nu a rezistat mult în "jungla" post-revoluţionară din Capitală. Prin 1992 a venit în judeţul Sibiu, unde şi-a deschis propriul punct de colectare a mierii de albine de la producătorii tradiţionali, lucru pe care îl face şi acum, după mai bine de 30 de ani de când a început această afacere.
Nu s-a stabilit niciodată oficial în România. Chiar şi după mai bine de treizeci de ani, face naveta către Italia. Cel puţin o dată pe lună vine în judeţul Sibiu să-şi verifice afacerile, însă se întoarce acasă, în Italia, de fiecare dată. Acolo are familia - soţia şi trei copii. Soţia şi una dintre fete sunt implicate în firmă, are un copil încă la şcoală şi o fiică intrată în sistemul bancar, la Milano.
Walter Lattanzi a intuit posibilităţile de dezvoltare a agriculturii din România, astfel că a început să cumpere teren.
Are acum, la Apoldu de Jos, localitate situată la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Sibiu spre Alba-Iulia, două sute de hectare de pământ.
Până acum, au fost plantaţi aluni pe 32 de hectare, investiţia totală fiind de peste o jumătate de milion de euro.
Italianul este ajuta