Reducerea tarifelor de interconectare va diminua veniturile anuale ale operatorlor telecom cu 200 milioane euro, situaţie care va afecta dinamica investiţiilor în infrastructură, mai ales în sectorul 4G, şi va conduce la subvenţionarea companiilor de profil din afara ţării, susţin operatorii.
"Impactul propunerii ANCOM l-am estimat la circa 200 milioane de euro ca venituri nerealizate de toţi operatorii locali, fapt care va reduce semnificativ veniturile totale ale acestora. Măsura va ieftini şi apelurile din afară spre România. În acest context, argumentele pentru investiţii viitoare să fie o provocare mai mare, ca să nu spunem foarte mare", a afirmat directorul general al Vodafone România, Inaki Berroeta, prezent la un eveniment organizat de Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR).
La rândul său, directorul general al Orange România, Jean-Francois Fallacher, a spus că reducerea tarifelor de interconectare va conduce la subvenţionarea operatorilor din afara ţării.
"Noi, operatorii locali, îi vom subvenţiona pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci şi pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferenţei dintre tarifele de interconectare din România, mai scăzute, şi cele practicate în alte state, mai mari. Astfel, operatorii români, care activează pe o piaţă cu tarife de interconectare mai mici, îî vor subvenţiona pe cei din Germania, unde tariful de interconectare este mai mare", a spus Fallacher.
Şeful Romtelecom şi Cosmote România, Nikolai Beckers, a spus că, pe lângă reducerea de venituri de 200 milioane de euro, trebuie luată în calcul şi investiţia în 4G în următorii ani, preconizată la 300 milioane de euro.
"Vom avea o lipsă de 500 milioane de euro, o sumă importantă în contextul actual, care trebuie acoperită într-un fel sau altul. Una din opţiuni ar fi majorarea tarifelor practicat