Peste 300 de seisme s-au înregistrat în zona Castellon (zona cu o comunitate mare de români) din Spania în ultimul timp. Cutremure de mici intensitate, dar frecvente, precum cele care se înregistrează de mai multe zile în România, în judeţul Galaţi. Aşa cum în România geologii încearcă să găsească o explicaţie pentru acest fenomen, şi în Spania se doreşte aflarea originii acestor seisme.
Seismele, între care cel mai puternic a avut o magnitudine de 4,2, provoacă nelinişte în rândul autorităţilor locale şi al locuitorilor din Delta Ebrului, în estul Spaniei.
Ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria, a declarat că, potrivit geologilor, ar putea să existe o legătură directă între depozitul de gaze subteran de pe costa mediteraneană din Castellon şi cutremurele de mică intensitate semnalate în urmă cu câteva zile în această zonă.
Miercuri dimineaţa, Institutul geografic naţional înregistrase deja, de la miezul nopţii, zece cutremure de pământ, cu magnitudini de 1,5 până la 2,9, și care au fost localizate în Golful Valencia, o regiune situată în apropierea unei falii seismice unde activitatea este scăzută de obicei.
Luni, cel mai puternic cutremur de pământ a atins magnitudinea de 3,9, iar marţi un altul a avut magnitudinea de 4,2.
Aceste seisme, din care peste 300 au fost înregistrate în cursul lunii septembrie, au determinat Ministerul Industriei să suspende, la 16 septembrie, activitatea la instalaţia de stocare a gazelor naturale, în funcţiune din luna iunie, pentru a se stabili care este originea acestui fenomen.
În Spania, se leagă numeroasele cutremure cu începerea Proiectului Castor, ce constă în construirea pe coasta mediteraneană din Castellon a unui depozit subteran de gaze naturale care să garanteze furnizarea unei treimi din consumul naţional cu această sursă de energie pe o perioadă