Picturi cu peisaje postbelice dezolante, anii opresivi din timpul dictaturii comuniste și misticismul spațiului urban contemporan, realizate de unii dintre cei mai bine cotați artiști români contemporani vor sta pe simezele galeriei de artă a binecunoscutului brand de lux Louis Vuitton, începând de vinerea viitoare.
Curatorul expoziției, nu mai puțin celebrul Hervé Mikaeloff, a ales lucrările a 13 artiști români contemporani pentru noua colecție, Romanian Scenes, care va fi expusă la Espace Culturel Paris (spațiu deschis pe Champs Elysées), timp de trei luni.
Romanian Scenes este ultima expoziţie din acest an pusă sub antetul Louis Vuitton, dintr-o serie lungă de expuneri plastice internaţionale începută în 2006, la deschiderea spaţiului cultural din Paris.
Artiștii români care colaborează cu Louis Vuitton pentru cel mai recent proiect sunt: Geta Brătescu, Adrian Ghenie (artistul român licitat la Sotheby’s), Mircea Suciu, Serban Savu, Ion Grigorescu, Ciprian Mureșan, Sergiu Toma, Ioana Bătrânu, Dan Beudean, Mihuț Boșcu Kafchin, Simon Cantemir Hausi, Oana Farcaș și Bogdan Vlăduță. Cu toții trăiesc și crează în București sau Cluj.
Vuitton a căutat opera-simbol
Louis Vuitton nu mai este de mult un brand care produce cele mai fumoase genți din lume, ci e un nume important pe scena artei contemporane. Nu ne referim la colecțiile de genți realizate, periodic, în colaborare cu artitși precum Yayoi Kusama, ci aducem în discuție colecţiile de artă din magazinele sau spațiile culturale deschise în marile capitale ale lumii.
Potrivit echipei Espace Culturel Louis Vuitton de la români au fost alese opere ”ce simbolizează rezistenţa împotriva regimului comunist şi care au încă un impact major, în ciuda globalizării şi decontextualizării, dar şi lucrări onirice ce par că vorbesc despre lumi paralele”. Miza expoziției gândite de Mikaelof