O echipă de specialişti ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se află de joi după-amiază, pe termen nelimitat, în localităţile din Galaţi unde a avut loc o serie de cutremure, misiunea principală a acestora fiind consilierea populaţiei şi a autorităţilor locale.
Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, ofiţerii IGSU, care au pregătire în domeniul consilierii, protecţiei şi educării preventive a populaţiei aflate în situaţii deosebite, au fost trimişi la Slobozia Conachi, Schela şi Izvoarele din dispoziţia secretarului de stat Cătălin Chiper.
Decizia secretarului de stat al MAI a venit după discuţiile pe care acesta le-a avut joi cu cetăţenii acestor localităţi, mulţi dintre aceştia cerând prezenţa în zonă a unor specialişti în gestionarea situaţiilor cu care se confruntă.
Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote şi că se poate întâmpla ca o pungă de gaze "să scape" în pânza freatică, fără a fi vreun pericol.
Ionescu a spus că acolo unde la suprafaţă sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla "să scape" o pungă în pânza freatică şi să miroasă apa a sulf, aşa cum au reclamat oamenii din zona afectată. El a precizat însă că nu este un fenomen periculos.
Directorul general al INFP a mai spus că instituţia a mai instalat, în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negreşti din Galaţi, pe lângă cele trei staţii seismice portabile montate anterior pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.
Totodată, echipe de s