Duminica trecută, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Sărbătorii Bărcănenilor, „Lunca Lughetului” din comuna Barcani a fost locul de întâlnire al iubitorilor de oină din Zona Buzaielor.
Cu ocazia acestui eveniment, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului cultural de care dispune zona comunei Barcani, precum şi întreaga depresiune a Întorsurii Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu A.S „Ciucaş” Întorsura Buzăului, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică – Valea Zânelor” din Covasna, Asociaţia Oina – Jocul care ne uneşte, Primăria Comunei Barcani, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului şi Federaţia Română de Oină, au organizat Expoziţia temporară „Oina din bătrâni”, care a inclus şi activităţi interactive: Jocul demonstrativ de oină competiţională şi Concursul de aruncarea a mingii de oină la distanţă.
Expoziţia temporară „Oina din bătrâni”
Expoziţia temporară „Oina din bătrâni” a fost organizată în aer liber, în „Lunca Lughetului” din comuna Barcani, locul de întâlnire al tuturor localnicilor din zonă cu ocazia diferitelor manifestări culturale, sportive, târguri şi de agrement.
Ea a prezentat jocul de oină sau hoina, conform denumirii populare din Zona Buzaielor, joc menţionat în toate comunele şi satele din Depresiunea Întorsura Buzăului ca reprezentând, în trecut, un mod de petrecere a timpului liber de către copii şi tineri.
Bun prilej de întâlnire şi de întrecere sportivă, oina a fost mereu prezentă în viaţa comunităţii locale din zonă, jucându-se duminica, în zilele de sărbătoare, precum şi în zilele lucrătoare, după finalizarea muncilor câmpului şi a celor gospodăreşti. Împărţiţi în echipe, tinerii îşi etalau priceperea sportivă prin tehnicile de lovire a mingii de oină cu bastonul (bâta), de pr