Şi ce duios se unduia economia prin meandrele crizei şi ce graţios o dirija guvernul prin vâltorile concretului atâta vreme cât ţara beneficia de „pactul de coabitare“ dintre palate, dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta!
Şi, ca un vis care se destramă prea iute, binecuvântatul pact de coabitare s-a rupt în ropote de aplauze. Descătuşate, armatele celor două tabere s-au năpustit cu şi mai mare avânt începând de miercuri-seară pe ecranele televizoarelor. Dezgropaţi securea războiului! Să reînceapă Jihadul!
Într-o ţară încă în ruină care mai are de recuperat încă 500.000 de locuri de muncă pierdute în criză, unde PIB-ul va ajunge la nivelul lui 2008 abia anul viitor, şi asta cu noroc, se anunţă cu surle şi trâmbiţe încetarea unui pact formal a cărui principală valenţă era că premierul şi preşedintele, deşi se criticau, nu se înjurau ca la uşa cortului. Părea că le-ar păsa de ceva şi colaborează spre binele tuturor, chiar dacă nu se prea împacă. Dar, odată pactul denunţat, totul este permis!
Faptele care au dus aici sunt de o simplitate dezarmantă. Procurorului Lucian Papici, şeful Secţiei I a DNA, care tocmai finalizase dosarul lui Liviu Dragnea referitor la neregulile din timpul referenumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, i-a expirat mandatul (a avut două şi nu-l mai poate avea pe al treilea).
La 23 septembrie însă, la cererea conducerii DNA, procurorul general Tiberiu Niţu i-a prelungit prin delegare mandatul până în decembrie. Miercuri 2 octombrie însă Tiberiu Niţu a decis încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, adjunct. Era ziua în care secţia lui Papici tocmai finalizase cercetările în cazul Dragnea şi înaintase dosarul procurorului-şef al DNA Codruţa Kovesi, cum