Proiectul ce ar urma să transforme spitalele în afaceri pare să nu aibă prea multe şanse de succes nici în rândul pacienţilor, nici în cel al medicilor. Sursa: MARIAN ILIE
De la 1 ianuarie 2014, românii care vor tratament preferenţial în spital, de la cazare până la prioritate la internare, trebuie să plătească. Sistemul "paturi private la stat" va fi implementat în 12 unităţi medicale din ţară, timp de un an, iar dacă se va dovedi eficient, va fi prelungit. În timp ce managerii îşi pun speranţa în proiect, pacienţii îl consideră discriminatoriu şi cred că tot şpaga va face legea.
Conceptul, nou pentru România, presupune ca, după program, medicii să presteze servicii în regim privat, dar tot în spitalul de stat. Aceştia vor primi 50% din fondurile colectate de la pacienţi, 30% se vor împărţi la echipă, iar 20% va merge în vistieria spitalului. Procentul paturilor ocupate în regim privat nu va putea depăşi 20% din capacitatea spitalului.
Condiţie pentru medicii: angajaţi doar la stat
Deşi nu au fost nominalizate încă cele 12 spitale ce vor fi incluse în acest program pilot, din informaţiile EVZ, e vorba în special de spitale din oraşe mari, în care oamenii obişnuiesc să se trateze la privat. O treime vor fi numai din Bucureşti. Managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cârstoiu, speră că unitatea pe care o conduce se va numără printre acestea.
"E o idee bună, permite spitelelor săşi păstreze medicii buni. Am, într-adevăr, unele rezerve privind deschiderea pacienţilor, dar trebuie să ştim că tarifele vor fi mi mici decât la privat, pentru că serviciile sunt asigurate, pacientul plăteşte doar condiţiile hoteliere, opţiunea pentru un anumit doctor etc. Acum, la privat, chiar cu dovada de asigurat, tot plăteşti o căruţă de bani peste".
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, consideră însă că pacienţii vor fi o