Începută cu avânt în judeţul Olt, în luna iulie a acestui an, metoda înmatriculării autoturismului prin partaj a luat final rapid, după nici o lună, după ce guvernul a modificat OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Doar aproape 300 de proprietari de autoturisme au reuşit să facă înmatricularea fără a mai plăti această taxă.
Mulţi români au găsit în lege o portiţă ca să scape de timbrul de mediu: făceau partaj pentru autoturismul cumpărat şi astfel, legal, nu mai erau obligaţi să plătească taxa. Cazurile de acest fel s-au înmulţit în ultimele luni, astfel că autorităţile au schimbat legislaţia. De acum, autovehiculele dobândite prin partaj nu mai sunt exceptate de la plată. Până la modificarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, 299 de olteni au reuşit să „fenteze” această taxă. În judeţul Olt, şoferii şi notarii, care se ocupau de documentaţia depusă la Serviciul de Înmatriculări (SPCRPCIV), abia începuseră să se specializeze în această metodă, când ordonanţa a fost modificată.
Excepţiile de la plata timbrului de mediu puteau fi invocate atunci când vehiculele erau în categoria celor istorice, erau donate unor instituţii ale statului, intrate în proprietatea statului prin confiscare, destinate competiţiilor sportive ori moştenite. „Slăbiciunea“ acestei ordonanţe a fost descoperită la art. 8, lit. f, care spunea că vehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Actul normativ nu făcea însă nici un fel de precizări privind neplata timbrului atunci când vehiculele sunt dobândite prin partaj.
„Timbrul de mediu a intrat în vigoare în luna martie 2013, iar în judeţul Olt, prima înmatriculare prin partaj a fost în luna iulie. Oamenii au început să-şi înmatriculeze autoturismele prin această metodă în urma mediatizării. În luna iulie s-a abrogat articolul din Ordonanţa 9, car