"România propune să transfere până la 3% din alocarea totală pentru regiunile mai puţin dezvoltate la regiunea Bucureşti-Ilfov, care în mod artificial este considerată regiune mai dezvoltată"
Ministerul Fondurilor Europene vrea să aloce un plus de 3% pentru Bucureşti-Ilfov, motivând că este considerată în mod artificial mai dezvoltată, deşi toţi indicatorii oficiali infirmă această explicaţie aflată în draftul Acordului de Parteneriat 2014-2020, informează Mediafax. "România propune să transfere până la 3% din alocarea totală pentru regiunile mai puţin dezvoltate la regiunea Bucureşti-Ilfov, care în mod artificial este considerată regiune mai dezvoltată", se arată în document.
Alocarea de 3% ar asigura "coeziunea internă în această regiune"
Autorii draftului notează că, în ceea ce priveşte regiunea Bucureşti-Ilfov, există un decalaj între Bucureşti şi restul ţării, şi un decalaj în creştere între oraşul Bucureşti, unul dintre principalele motoare de creştere pentru România, şi restul judeţului Ilfov.
Alocarea de 3% ar asigura "coeziunea internă în această regiune". "Având în vedere cazul particular al regiunii Bucureşti-Ilfov, trebuie subliniat că investiţiile în regiunea Capitalei au de multe ori o influenţă majoră în dezvoltarea regiunilor învecinate şi, în acelaşi timp, lipsa de investiţii în regiunea Capitalei poate avea consecinţe negative în regiunile din jurul acesteia", se arată în draftul Acordului de Parteneriat 2014-2020 care va fi trimis Comisiei Europene.
Datele oficiale - inclusiv o analiză socio-economică recentă a Agenţiei pentru Dezvoltare Bucureşti-Ilfov pentru 2014-2020, arată însă un nivel ridicat de dezvoltare al zonei Bucureşti-Ilfov în comparaţie cu celelalte regiuni de dezvoltare.
Astfel, ADR Bucureşti-Ilfov a publicat, la 18 septembrie, o analiză socio-economică, parte a Planului pentru Dez