Osemintele descoperite în Peştera Muierii aparţin unei femei Homo Sapiens, ucisă la vârsta de 40 de ani de un urs.
1 /.
Trei dintre cele mai importante piese arheologice din lume se află în custodia Muzeului Olteniei din Craiova. Vechimea acestora este cuprinsă între 1600 şi 30.000 de ani î.d.Ch. Este vorba de două spade romane, o cupă rituală din epoca neolitică şi un craniu Homo Sapiens, al doilea ca vechime din Europa.
Conducerea Muzeului de Istorie Oltenia din Craiova se mândreşte cu piese de expoziţie unicat în lume, între care se află un craniu de femeie vechi de 30.000 de ani, al doilea ca vechime din Europa, precum şi un Tetraevangheliar bizantin, redactat pe un pergament în greaca veche, într-un atelier din Constantinopol, din care se mai găsesc doar două exemplare asemănătoare, la Dresda şi Oxford.
Piesa de rezistenţă a muzeului este însă craniul descoperit în Peştera Muierii (judeţul Gorj). Cercetători americani de la Universitatea Washington din Saint-Louis (Missouri) vor face un mulaj al craniului pentru a reconstitui faţa.
Muzeografii craioveni spun că piesele descoperite în Peştera Muierii sunt o combinaţie între omul de Neanderthal şi omul modern. Craniul uman a fost descoperit între anii 1951-1957 de o echipă de arheologi de la Institutul din Bucureşti alături de istoricul C.S. Nicolaescu-Plopşor.
El a fost analizat prima dată de către ruşi în anii 1970. Testele cu Carbon 14 au estimat că respectivul craniu are 29.000 de ani, dar ulterior testele efectuate de americani arată cu precizie vârsta de 30.000 de ani a craniului.
"Osemintele descoperite în Peştera Muierii aparţin unei femei Homo Sapiens ucisă la vârsta de 40 de ani de un urs, conform testelor efectuate de cercetătorii americani. Craniul a fost cercetat de profesorul american Erik Trinkaus şi este un Homo Sapiens Timpuriu. Are caracteristici ale omului d