O multitudine de seisme, între care cel mai puternic a avut o magnitudine de 4,2, provoacă neliniște în rândul autorităților locale și al locuitorilor din Delta Ebrului, în estul Spaniei, unde o instalație submarină de stocare a gazelor pare să se afle la originea acestei activități neobișnuite, transmite AFP.
Miercuri dimineața, Institutul geografic național înregistrase deja, de la miezul nopții, zece cutremure de pământ, cu magnitudini de 1,5 până la 2,9, și care au fost localizate în Golful Valencia, o regiune situată în apropierea unei falii seismice unde activitatea este scăzută de obicei.
Luni, cel mai puternic cutremur de pământ a atins magnitudinea de 3,9, iar marți un altul a avut magnitudinea de 4,2.
Aceste seisme, din care peste 300 au fost înregistrate în cursul lunii septembrie, au determinat Ministerul Industriei să suspende, la 16 septembrie, activitatea la instalația de stocare a gazelor naturale, în funcțiune din luna iunie, pentru a se stabili care este originea acestui fenomen.
Miercuri, echipe de tehnicieni urmau să inspecteze instalațiile submarine. Situat în Marea Mediterana, la 22 kilometri de coastă, în largul regiunii Valencia, proiectul Castor a permis transformarea unui fost puț petrolier, aflat la adâncime de peste 1.700 metri sub nivelul mării, într-un rezervor de gaze naturale capabil să 'asigure fiabilitatea aprovizionării rețelei gaziere spaniole', după cum a explicat societatea spaniolă Escal UGS, care a primit în 2008 licența de exploatare. Instalația poate înmagazina echivalentul nevoilor pe trei luni ale regiunii Valencia, care numără cinci milioane de locuitori.
Puțul, în care au fost deja injectate 100 de milioane de metri cubi de gaze, la o capacitate de 1.300 milioane, este legat de o platformă maritimă, apoi, prin gazoduct, de rețeaua de distribuție spaniolă.
Alte trei instalații subterane