După un început tensionat al şedinţei Parlamentului şi o pauză de jumătate de oră, solicitată de deputaţii comunişti, au început audierile parlamentare, privind situaţia de la Banca de Economii şi concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.
Primul a ieşit la tribună guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. Acesta a ţinut să preiczeze că instituţiile statului au respectat procedura tehnică la înstrăinarea acţiunilor din pachetul majoritar al Băncii de Economii care aparţine statului.
Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a amintit că, anterior, Comisia parlamentară (condusă de deputatul comunist Oleg Reidman) a propus trei variante de depăşire a situaţiei financiare a BEM: 1. Naţionalizarea Băncii de Economii a Moldovei; 2. Cedarea pachetului de control al băncii către un investitor privat, cu păstrarea de către stat a pachetului de blocaj (33%); 3. Majorarea capitalului statutar al debitorilor Băncii de Economii (din rândurile întreprinderilor de stat) care au la această bancă credite neperformante, cu scopul rambursării acestor credite, transmite IPN.
Arapu a mai spus că Recomandările şi concluziile Comisiei parlamentare au fost acceptate unanim de către parlamentari, inclusiv şi de cei comunişti. Parlamentul a cerut Guvernului ca în decurs de 60 de zile să aleagă o variantă în vederea atragerii investiţiilor în mărime de un miliard de lei.
Astfel, s-a ales varianta cedării pachetului de control al băncii către un investitor privat. Ca rezultat, capitalul statutar al băncii urmează să se majoreze cu 80,5 milioane de lei de lei, din contul investiţiilor acţionarilor privaţi.
La rândul lui, Iurie Filip, vicepreşedinele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a menţionat că structura din care face parte nu este în drept să cenzureze sau să analizeze corectitudinea stabilirii de către Guvern a soluţiilor propuse de o Comisie par