Freedom House a publicat raportul său în privinţa libertăţii pe internet pe 2013. Freedom on the Net 2013 arată că libertăţile digitale s-au redus global, dar activiştii răspund atacurilor guvernamentale şi nu numai.
Freedom House arată că trendurile principale sunt monitorizarea conversaţiilor, noi legi care să controleze conţinutul de pe internet şi arestarea utilizatorilor de reţele sociale. Practic, acestea au dus la scăderea libertăţii pe internet în 2013. Cu toate acestea, activiştii devin mai pricepuţi în a vorbi despre problemele societăţii în care trăiesc şi au redus numărul represiunilor.
"Blocarea şi filtrarea rămân metodele preferate de cenzură în multe ţări, guvernele caută noi metode prin care să pedepsească oamenii pentru ceea ce spun online", a declarat Sanja Kelly, director de proiecte la Freedom House. "În unele ţări un utilizator poate fi arestat pentru că postează pe Facebook sau pentru că a dat Like la comentariul unui prieten, care a criticat guvernul", a mai declarat reprezentanta organizaţiei neguvernamentale.
Freedom on the Net 2013 a identificat principalele trenduri în 60 de ţări şi a analizat fiecare dintre acestea pentru a identifica modele.
Supravegherea, trendul lui 2013
Anul acesta marchează creşterea supravegherii online sau a recunoaşterii acesteia. Chiar dacă informaţiile relevate de Edward Snowden anul acesta au pornit o dezbatere globală privind aceste lucruri, 35 dintre cele 60 de ţări şi-au crescut capacităţile de a supraveghea populaţia pe internet. Chiar la adăpostul motivaţiei privind păstrarea securităţii naţionale, în unele ţări supravegherea înseamnă accesarea conversaţiilor private, care pot fi folosite împotriva oamenilor.
În multe ţări cu regim autoritare, activiştii au fost audiaţi, anchetaţi, iar procurorii le-au arătat email-uri şi discuţii online, acestea fiind folosite ca probe î