* peste o sută de elevi, majoritatea din mediul urban, au fost găsiţi cu păduchi * din cei peste 36.000 de copii examinaţi, aproape 500 au fost depistaţi cu boli transmisibile
Peste o sută de elevi din şcolile şi grădiniţele brăilene au fost depistaţi cu păduchi, în urma triajului epidemiologic realizat de medicii şcolari şi cei de familie. Dintre cei peste 36.000 de copii examinaţi, circa 500 au prezentat diverse afecţiuni transmisibile.
Odată cu începerea noului an şcolar, elevii brăileni au fost examinaţi în cadrul triajului epidemiologic realizat pentru evitarea răspândirii bolilor infecţioase şi parazitare în colectivităţile şcolare. Triajul a fost desfăşurat de reţeaua medicilor şcolari, dar şi de medicii de familie din zonele rurale. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Brăila, au fost investigate 299 de unităţi de învăţământ din municipiu şi din judeţ, fiind examinaţi 36.820 de elevi, dintre cei peste 48.000 de copii înscrişi. Deşi pare greu de crezut, chiar şi în secolul XXI, cazurile de copii infestaţi cu pediculoză sunt frecvente. Peste o sută de elevi au fost depistaţi că vin "însoţiţi" de păduchi la şcoală. "Au fost depistate în total 465 cazuri de boli transmisibile, dintre care opt de varicelă, 58 de angine (roşu în gât), 124 de pediculoză, 80 de micoze şi 203 alte boli infecţioase", a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila.
De remarcat este faptul că cele mai multe cazuri de pediculoză au fost găsite la oraş. Astfel, 101 cazuri de copii cu păduchi (dintre care 17 de la grădiniţe, 71 de la şcoli şi 13 de la licee) provin din mediul urban, iar 23 din mediul rural (10 de la grădiniţe şi 13 de la şcoli). În schimb, este interesant că nu a fost depistat niciun caz de râie, nici la sate, nici la oraş.
Elevii care sunt depistaţi cu astfel de probleme sunt trimiş