Clienţii şi concurenţii companiilor care au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei pentru practici anticoncurenţiale pot cere în instanţe despăgubiri pentru prejudiciile pe care le estimează în urma faptelor incriminate, potrivit avocatului Mihaela Ion, managing associate Popovici Niţu&Asociaţii.
"Independent de sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei, persoanele fizice sau juridice au dreptul la acţiuni pentru repararea integrală a prejudiciului cauzat lor printr-o practică anticoncurenţială prohibită potrivit legii interne şi Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene", a declarat Mihaela Ion la conferinţa MEDIAFAX Talks about Competition.
Avocata de la Popovici Niţu&Asociaţii a arătat că orice persoană poate solicita despăgubiri pentru prejudiciile suferite ca urmare a existenţei unui contract sau comportament susceptibil să restrângă concurenţa, iar acţiunea în justiţie poate fi intentată atât înainte, cât şi după emiterea unei decizii de sancţionare de către Consiliul Concurenţei.
Mihaela Ion a completat că, potrivit practicii Uniunii Europene, chiar şi o parte contractantă la o înţelegere care restrânge concurenţa se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva co-contractantului său pentru a obţine repararea prejudiciului suferit.
Dreptul UE permite însă existenţa unei norme naţionale care limitează posibilitatea uneia dintre părţile la un acord anticoncurenţial să-şi invoce propriul comportament ilegal de a obţine despăgubiri dacă se demonstrează că respectiva parte este semnificativ răspunzătoare pentru distorsionarea concurenţei.
"Instanţa naţională este cea care trebuie să determine dacă partea (care pretinde că fost prejudiciată prin încheierea respectivului acord anticoncurenţial) se află într-o poziţie de inferioritate faţă de cealaltă parte, poziţie ce i-a compromis sau chiar i-a eliminat acestuia