Potrivit presei, miercuri 2 octombrie a.c., la ora 17,09, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a transmis prin fax, la DNA, că delegarea procurorului Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează chiar din acea zi, de 2 octombrie 2012.
În aceeaşi zi a încetat şi mandatul adjunctei procurorului Papici, Mariana Alexandru. Cei doi au fost înlocuiţi cu procurorii Iulia Bendeac, respectiv Viorel Cerbu. Aceasta în condiţiile în care mandatul lui Papici de şef al Secţiei I din DNA fusese reînnoit, de acelaşi Tiberiu Niţu, cu numai o săptămână înainte.
Este străveziu faptul că, practic, demiterea, procurorilor Papici şi Alexandru, este legată de rechizitoriul vicepremierului Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul" pe care Lucian Papici l-a finalizat şi l-a trimis procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, cu proiectul de propunere de trimitere în judecată. Că procurorul Papici este victima unei vendete politice o sugerează şi declaraţia nervoasă a prim-ministrului Victor Viorel Ponta: "Ce facem, îi ţinem şi pe Băsescu, şi pe Papici, şi pe Morar? Să mai stea şi procuror simplu, să mai facă şi dosare, (...) că nu s-a născut procuror şef (...). S-a terminat dosarul, s-a trimis la doamna Kovesi, pa, la revedere (...). Daniel Morar şi cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut".
Cu o lipsă de precizie în definirea termenilor care îl caracterizează (când e vorba de oameni din PSD, suprapune voit dosarele care se referă la politicieni cu cele care ar reprezenta comenzi politice), doctorul în drept Victor Viorel Ponta nu lasă niciun dubiu în legătură cu viziunea sa despre raporturile care ar trebui să existe între politic şi juridic, măcar pe perioada guvernărilor PSD: Justiţia trebuie să stea la dispoziţia partidului de guvernământ, să-i trimită în instanţă cu celeritate pe politicienii din Opoziţie sau disidenţii interni,