Noua lege pentru protecţia copilului a intrat în vigoare din data de 3 octombrie şi implică pedepse mai aspre pentru părinţii care îşi abuzează sau neglijează copiii.
Statul român a modificat Legea pentru protecţia copilului. Cele mai multe schimbări s-au făcut în zona valorii amenzilor acordate părinţilor sau altor persoanelor care îi agresează pe copii. O palmă dată copilului îi poate costa pe părinţi până la 5.000 de lei.
O schimbare importantă a legii îi vizează pe copiii aflaţi în plasament. De acum, Protecţia Copilului şi instanţa de judecată stabilesc un cuantum pe care părinţii sunt obligaţi să îl achite pentru întreţinerea copilului în centrul de plasament. Dacă părintele nu are venituri, atunci el este obligat să efectueze între 20 şi 40 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru fiecare copil aflat în plasament, pe raza localităţii unde domiciliază.
Legea condiţionează şi apariţia minorilor în spectacole sau reclame. Pentru a obţine acordul să îşi lase copiii să participe la activităţi culturale, de modelling sau publicitare, care sunt remunerate, părinţii trebuie să se adreseze, acum, Serviciului Public de Asistenţă Socială. Chiar dacă soţii sunt divorţaţi, tot împreună trebuie să ia deciziile importante pentru sănătatea şi educaţia copilului, indiferent dacă este vorba despre o intervenţie chirurgicală sau alegerea unui curs suplimentar – de pian, balet sau limbi străine.
Și cadrele didactice care agresează copiii sunt luate în vizor. Pentru injurii şi pedepse corporale vor plăti amenzi până la 2.500 de lei. Până la 10.000 de lei vor plăti şi instituţiile locale care nu verifică plângerile depuse sau care nu alocă fonduri din bugetul local pentru serviciile de protecţia copilului.
Părinţii care îşi scot copii la cerşit vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei, iar cei care pleacă la muncă în străin