De cand nu se mai tine de logica economica a programului economic al USL care incerca sa readuca economia pe crestere si sa refaca echilibrele si increderea in economie, derapajele la nivel de decizii de tactica economica se tin lant.
Logica interna a derapajelor economice ale Premierului Ponta nu pot fi intelese decat dintr-o cheie electorala, stimularea diferitilor actori in jocul voturilor.
Cele doua ratari majore care afecteaza economia Romaniei si bunastarea populatiei la nivel de ani sunt legate de investitii si codul insolventei.
1) Investitiile au fost semnificativ sub ceea ce s-a agreat.
Lipsa investitiilor afecteaza economia la nivel de ani atat prin efectul asupra economiei reale precum si prin reducerea potentialului de crestere economica a Romaniei.
Limitarea investitiilor in conditiile in care Romania poate genera o rentabilitate superioara a costului de finantare inclusiv dupa deducerea capturii statului. Finalizarea investitiilor are beneficiul suplimentar de a multiplica si antrena economia. Mai mult investitorii straini si locali se uita la zonele in care este dispus si statul sa investeasca pentru a limita incertitudinea deciziei de afaceri.
Limitarea investitiilor a venit din mai multe balbe:
- prognoza facuta anul trecut de ministerul de finante, acum ministerul bugetului, a fost gresita ceea ce a facut ca incasarile sa fie mult inferioare nu fata de anul trecut ci fata de anticipari (Consiliul Fiscal a dezvoltat acest subiect);
- cheltuielile cu achizitia de bunuri si servicii a crescut mancand din spatiul destinat investitiilor
Lipsa preocuparii pentru investitii, dublata de rateurile pe atragerea investitiilor straine, face ca desi transferurile cu caracter electoral pot sa umple o prezentare, economia sa isi consolideze stagnarea economica.
2) Codul insolventei a fost modificat dupa inta