O treime din femeile din România au avut parte de un „accident“ cu prezervativul în timpul actului sexual, astfel încât s-au expus riscului unei sarcini nedorite. Iar 27% din românce au recurs la avort la un moment dat. Acestea sunt rezultatele unui sondaj recent privind contracepţia la români, realizat de compania globală de cercetare Millward Brown.
„Pentru o persoană cu o viaţă sexuală activă, care, din diferite motive, nu consideră că este momentul oportun pentru a avea copii, utilizarea unei metode contraceptive eficiente devine absolut necesară. Metodele tradiţionale, cum sunt calendarul sau retragerea (coitus interruptus) au eficienţă limitată, prin prisma «accidentelor» legate de utilizare. «Accidente» se pot înregistra şi în utilizarea unor metode moderne, fie uitând administrarea cu regularitate a pilulelor, fie prin ruperea sau alunecarea prezervativului“, explică Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie MedLife.
24% din femeile din România consideră avortul o metodă contraceptivă, iar 62% cred că acesta este necesar uneori. De altfel, ţara noastră se află, în continuare, pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte avorturile atât la nivel european (locul al IV-lea), cât şi global (locul al VI-lea). „Aceasta se întâmplă pentru că foarte puţine femei ştiu că, în cazul unor «accidente» care cresc riscul unei sarcini nedorite, există opţiunea contracepţiei de urgenţă“, precizează medicul Mirela Popa.
Studiul „Emergency Contraception“ a fost efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown şi a inclus un eşantion de peste 500 de românce cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani.
Ce este contracepţia de urgenţă
„Pilula de a doua zi“, „pilula de după“ sau contracepţia de urgenţă înseamnă toate acelaşi lucru: administrarea unei cantităţi ridicate de progesteron sintetic (hormon produs, în mod normal, de organismul fem