Pachetul de bază propus de ministrul Sănătăţii conţine mai puţine servicii pentru asiguraţi, dar mai multe pentru cei care nu plătesc nicio contribuţie. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
În loc să rezolve problema accesului la tratament, mult aşteptatul pachet de bază, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, mai mult îngrădeşte drepturile pacienţilor la servicii medicale, spun la unison asociaţiile de bolnavi şi experţii. În forma actuală, de acesta ar urma să beneficieze atât asiguraţii, cât şi persoanele care nu contribuie la fondul de asigurări şi care acum ar avea dreptul doar la servicii de urgenţă.
Şi numărul consultaţiilor decontate, dar şi timpul alocat acestora va fi mai mic, iar regulile la internare vor fi, cel puţin în teorie, mai stricte. Proiectul rămâne în dezbatere până la 31 octombrie şi ar trebui să intre în vigoare la 1 februarie 2014.
"Nu va mai plăti nimeni contribuţii!"
În linii mari, pachetul de bază va deconta urgenţele, servicii de prevenţie, servicii de medicina familiei, consultaţii în policlinică, analize de laborator şi investigaţii imagistice, fără a le defini clar. În ceea ce priveşte spitalizarea, se doreşte reducerea pe internărilor continue.
Potrivit ministrului Eugen Nicolăescu, de aceste servicii vor beneficia "toţi cetăţenii, asiguraţi şi neasiguraţi". "În cazul în care acest lucru se dovedeşte adevărat, pentru că în textul proiectului nu se regăseşte această prevedere, singura referire fiind declaraţia ministrului, ar fi o aberaţie. Dacă serviciile vor fi gratuite pentru toată lumea, se va încerca eludarea de la plata contribuţiilor", consideră Sorin Paveliu, expert pe sănătate în cadrul Societăţii Academice Române. Accesul la investigaţii va fi chiar mai dificil decât acum, când plafonul se epuizează în primele trei zile ale lunii, apreciază şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia