De la 1 octombrie, preţul gazelor a fost din nou majorat, pentru toţi utilizatorii.
Facturile la gaz cresc, începând cu 1 octombrie, cu 1% la consumatorii casnici, în timp ce tarifele pentru industrie sunt mai mari cu maximum 2%, odată cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei. Conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, această nouă creştere este provocată de influenţa în preţ a gazelor de import şi de creşterea preţului gazelor de producţie internă. Deşi creşterea nu este foarte mare, cetăţenii sunt iritaţi, întucât vine după un alt val de scumpiri, al preţului apei şi al energiei electrice, din luna iulie. “Nu mă miră deloc creşterea asta. Numai asta ştie Guvernul să facă, să crească preţurile, pe când salariile rămân la fel. Dacă îl mai scumpesc mult, o să ne facem cu toţii sobe şi o să facem mâncare şi o să ne încălzim cu lemne, că alea, poate, sunt mai ieftine”, a spus Ioan Vasilache, un romaşcan indignat de această situaţie.
România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%. Preţul gazelor de import a ajuns, în această perioadă, la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producţie internă sunt de două ori mai ieftine.
La 1 iulie 2013, preţul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali. Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populaţie este 1 ianuarie 2014, când este programată o scumpire de 2%. La 1 aprilie 2014, preţurile vor creşte cu alte două procente, urmând ca tarifele să fie majorate din nou cu 3% la 1 iulie şi cu alte trei procente la 1 octombrie 2014. În perioada 2015 – 2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape în fiecare an (la în