Hormonul vassopresin împiedică organismul să se ajusteze rapid după schimbarea fusului orar, declară cercetătorii, care vorbesc deja despre cearea unei pastile care să inhibe acest proces.
Şoarecii care au fost testaţi şi care au fost impuni hormonului au putut să se adapteze rapid unor schimbări de oră. Animelele modificate genetic s-au adaptat aproape instant unui „salt” de opt ore, echivalent cu o cursă de la Londra până la Los Angeles, notează „Daily Mail”.
În schimb, şoarecii normali au avut nevoie de opt până la zece zile pentru a se ajusta noului „fus orar”.
Descoperirea efectuată la Kobe University din Japonia poate duce al crearea unei pilule care să suprime efectele hormonului vassopresin, iar cercetătorii notează că beneficiile pot fi numeroase.
Potrivit unui articol din Scrience, „în contextul ceasurilor şi sănătăţii publice, există o ameninţare mai insidioasă.
Lucrul pe ture este foarte greu şi creşte posibilitatea de a avea cancer, dar şi boli metabolice şi cardiovasculare. Dacă societatea de tip 24 de ore/şapte zile pe săptămână există în continuare, trebuie să fie un lucru bun în a ajuta persoanele care lucrează pe ture să se adapteze mai repede programului”.
Noua descoperire i-ar putea ajuta, de asemenea, pe cei bătrâni să doarmă mai bine, dar şi pe cei care suferă de demenţă.