Pe 1 octombrie au început cursurile derulate prin programul “A doua şansă”. Numărul elevilor înscrişi a depăşit aşteptările organizatorilor.
Aproape 100 de elevi, mai “copţi” decât cei care au umplut curţile şcolilor cu două săptămâni în urmă, au început şcoala pe 1 octombrie. Sunt elevii înscrişi în programul “A doua şansă”, care s-au prezentat, conştiincioşi, în prima zi de şcoală pentru a face cunoştinţă cu doamna dirigintă şi pentru a-şi lua orarul.
Cei mai mulţi sunt oameni în toată firea, care, la vârsta la care ar trebui să-şi trimită copiii la şcoală, se aşează în bănci pentru a învăţa să scrie şi să citească. Cei mai mici, elevii de ciclul primar, dar care au cel puţin patru ani peste vârsta obligatorie a clasei, au ajuns la cursuri sprijiniţi de Fundaţia “Pacea”. Adulţii şi-au luat inima în dinţi şi s-au îndreptat spre şcoală după ce au bătut de multe ori drumul spre Forţele de Muncă în speranţa că îşi vor găsi de lucru şi au fost refuzaţi pentru că nu aveau studii. Numărul celor care s-au înscris în această toamnă a depăşit aşteptările organizatorilor.
“În funcţie de numărul elevilor care au frecventat cursurile în anul şcolar trecut, am propus înfiinţarea a trei grupe. Avem, însă, elevi înscrişi pentru cinci grupe, atât pentru învăţământul primar, cât şi pentru câte o grupă corespunzătoare fiecăruia din cei patru ani din cadrul învăţământului secundar inferior. Cei care termină anul IV sunt echivalenţi ca studii cu cei care absolv zece clase, în învăţământul de masă”, a spus profesoara Ana Luca, coordonatorul programului. Orele se ţin după-amiaza, câte trei zile pe săptămână. “Am încercat să facem orarul în aşa fel încât să aibă toată lumea posibilitatea de a frecventa cursurile. O parte dintre ei lucrează, foarte mulţi fac naveta din mediul rural”, a spus profesoara Ana Luca.
Programul “A doua şansă” este o iniţiativă a Ministeru