Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, într-o conferinţă comună cu omologul irakian, Hoshyar Zebari, că între oraşe şi regiuni din România şi Irak au fost semnate până acum trei acorduri de înfrăţire, iar alte şase se află în curs de negociere.
Ministrul Afacerilor Externe a precizat că vizita la Bucureşti a omologului irakian reprezintă "un moment important pentru relaţiile bilaterale, pentru că în 2013 sărbătorim 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Irak".
Titus Corlăţean şi-a exprimat speranţa continuării "cooperării tradiţionale cu prietenii noştri irakieni".
Cei doi oficiali au abordat chestiunea încurajării companiilor româneşti şi irakiene pentru a folosi "oportunităţile existente".
"Am stabilit să sprijinim împreună organizarea în cursul acestei toamne, posibil în luna noiembrie a unei noi runde a Comisiei economice interguvernamentale mixte la Bucureşti", a spus Corlăţean, adăugând că există interes pentru promovarea unor proiecte comune de coperare în diverse domenii, precum transporturi, agricultură, infrastructură, construcţii civile şi industriale, energie, IT şi comunicaţii, educaţie şi transfer de expertiză.
Şeful diplomaţiei a reamintit de participarea României la eforturile de reconstrucţie a Irakului. Totodată, Corlăţean a subliniat că trebuie sprijinită cooperarea între autorităţile locale, prin acorduri de înfrăţire.
"Sprijinim cooperarea între autorităţile locale din România şi Irak, proces început în ultimii ani şi care a cunoscut o dezvoltare de excepţie. Astfel, au fost încheiate recent trei acorduri de înfrăţire între Braşov şi Erbil, între Dolf şi Suleymaniyah, între Arad şi Duhok", a spus ministrul de Externe. Alte şase acorduri similare sunt în curs de negociere, între Prahova şi Basra, Bucureşti şi Bagdad, Mureş şi Missan, Argeş şi Babylon, S