La Academia Română, miercuri, 2 octombrie 2013, a avut loc Centenarul Academician Marin Voiculescu – 100 de ani de la naștere. Ceremonia a reunit importante personalități ale lumii academice, sociale și medicale, care au adus un omagiu marelui medic român.
Festivitatea fost deschisă de acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, care a declarat: ”Marin Voiculescu a fost un distins profesor și intelectual. Sesiunea noastră de astăzi readuce în memorie activitatea acestui mare om de medicină și vă mulțumesc pentru ocazia de a găzdui în Aula Academiei această manifestare”.
Prezent în cadrul evenimentului, Ion Iliescu, fost președinte al României, a punctat: “Profesorul Voiculescu a fost nu numai un model în ceea ce privește profesiunea sa, medicina și cercetarea, dar și un om activ în planul vieții sociale. Este exemplară activitatea sa care îmbină cele trei calități care caracterizează în general oamenii care lucrează în domeniul medicinei: activitatea didactică, activitatea de cercetare și practica medicală”.
“Îl putem considera pe Academicianul Marin Voiculescu ca făcând parte din acea categorie foarte selectă a medicilor excepționali, medici care au deschis drumuri, dar care mai ales au lăsat în urma lor o școală medicală. Monștenirea pe care ne-o lasă Academicianul Marin Voiculescu este una de performanță, competență, exigență și generozitate”, a subliniat Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătății, celor prezenți.
Deschizător de drumuri și medic de excepție, acad. Marin Voiculescu a lăsat în urma sa o puternică școală medicală de boli infecțioase. Redactor șef la Revista Viața Medicală, academicianul este autorul a numeroase tratate și monografii privind bolile infecțioase, cărți din care au învățat și încă învață generații de studenți, medici specialiști și primari. În același timp, acad. Marin Voiculescu a completat scrisul științ