Guvernul a amanat decizia in privinta modificarilor Codului Rutier, care ar urma sa devina cel mai sever din istoria Romaniei si unul dintre cele mai severe din Europa. Noua legislatie, propusa de ministrul de Interne, prevede amenzi de pana la 9600 de lei. Chiar pentru contraventii minore, cum ar fi lipsa centurii de siguranta, amenda ajunge la 1600 de lei.
Radu Stroe, initiatorul reglementarii, invoca necesitatea de a disciplina soferii, numarul mare de accidente si de victime, dar si faptul ca numai 20% din amenzile aplicate sunt incasate. Multi colegi din USL il acuza ca sanctiunile nu sunt corelate cu veniturile romanilor, iar opozitia sustine ca guvernul incearca sa astupe prin amenzile mari gaurile din buget.
O alta controversa este legata de modul de adoptare a proiectului. Liberalii pledeaza pentru ordonanta de urgenta, PSD doreste adoptarea legii prin procedura parlamentara.
Senatorul PSD Toni Grebla afirma ca "aici nu e vorba de amenzi mai mari sau mai mici, ci de o corelare a cuantumului amenzilor cu gravitatea faptei si cu puterea de supravietuire a romanilor. O amenda de 9600 de lei este absolut inacceptabila pentru ca reprezinta salariul minim pe economie pentru un sofer profesionist pe un an de zile, de exemplu".
Toni Grebla a explicat pentru Ziare.com ca a propus ca amenzile sa fie colectate de altcineva decat administratiile locale: "Amenzile nu sunt incasate pentru ca primarul ezita sa faca executare silita ca vin alegerile. Dar daca astea mici n-au fost executate, dar cele mari? Trebuie mai bine cumpanita gravitatea faptei si cuantumul sanctiunii. Sigur ca pentru inconstienta la volan trebuie sanctiuni severe. Dar trebuie lucrat pe proiect cu creionul in mana".
Senatorul PP-DD Tudor Ciuhodaru, medic specializat in urgente, are o pozitie mai nuantata: "Sunt pentru toleranta zero la alcool s