National Bank of Greece (NBG), acţionarul majoritar al Băncii Româneşti, a ajuns la un acord cu autorităţile de concurenţă ale Comisiei Europene prin care va renunţa la majoritatea subsidiarelor pe care le deţine în România, Bulgaria, Serbia şi Albania, transmite site-ul ekathimerini.com. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Grupul bancar elen a căzut de acord să păstreze participaţia majoritară în subsidiara sa din Turcia, Finansbank, scrie Agerpres.
NBG deţine o participaţie de 60% în Finansbank, cea mai mare investiţie a băncii elene peste hotare dar şi cea mai profitabilă.
Restul de 40% va fi vândut investitorilor, în două etape, până la sfârşitul lui 2017, mai scrie sursa citată.
În România, Banca Românească a fost înfiinţată în anul 1992 ca bancă comercială universală, în totalitate cu capital privat.
În octombrie 2003, National Bank of Greece a achiziţionat de la Fondul Româno-American de Investiţii 81,65% din capitalul social al Băncii Româneşti, devenind astfel acţionar majoritar. În prezent, banca operează o reţea formată din 121 unităţi teritoriale şi 5 centre de afaceri.
Bănci de reuturi pentru credite neperformante
National Bank of Greece şi Piraeus Bank, cele mai mari bănci elene, prezente şi pe piaţa din România, intenţionează să-şi transfere creditele cu probleme către "bănci de rebuturi" separate, în ideea de a restabili încrederea consumatorilor în restul afacerilor lor, au declarat joi pentru Reuters o serie de directori din cele două bănci, scrie Agerpres.
Directorul general adjunct de la National Bank of Greece (NBG), Petros Christodoulou, a declarat că NBG, pentru care creditele neperformante reprezintă 24,4% din portofoliul de credite, vrea să înfiinţeze o bancă de rebuturi în următoarele două luni şi caută consilieri care să o ajute cu acest proiect.
"Trebuie s