Relaţiile dintre Moscova şi Kiev au fost dominate în ultima lună de avertismente. "Nu silim Ucraina să schimbe direcţia dezvoltării ei", a declarat marţi şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova, Serghei Ivanov. "Dar planificata semnare a unui acord de asociere cu UE ar însemna sfârşitul multor branşe industriale ucrainiene, dependente de Rusia. Între acestea se numără industria aerospaţială, construcţia de nave şi industria atomică.", a adăugat responsabilul, citat de Deutsche Welle.
Politicienii ruşi critică Ucraina de săptămâni. Preşedintele Putin a avertizat Ucraina în septembrie de două ori, premierul Medvedev chiar de patru ori. O apropiere de UE nu ar fi o afacere profitabilă pentru ţara vecină, a spus Medvedev, adăugând, în batjocură, că ucrainienii nu au decât să încerce să-şi vândă produsele pe piaţa UE.
Dmitri Kisseliov, un foarte cunoscut realizator de televiziuine rus, a comparat Ucraina cu un avion pe cale de a se prăbuşi. Dar, în loc să accelereze motoarele, piloţii le-au oprit.
Prin apropierea de UE, Ucraina se sinucide, a mai spus el, fiindcă economia ţării se va prăbuşi. Iar la final, fertilul cernoziom ucrainean va fi transportat în Europa, după metoda aplicată de nazişti în timpul ultimului război mondial.
"Toate acestea sunt aberaţii, bineînţeles", afirmă Winfried Schneider-Deters, fost şef al sucursalei de la Kiev a Fundaţiei germane Friedrich Ebert, apropiată de partidul social-democrat SPD. "Desigur, bilanţul comercial ruso-ucrainean se va înrăutăţi iar datoriile statului ucrainean sunt enorme. Dar asta nu înseamnă că economia Ucrainei se va prăbuşi de pe azi pe mâine". Şi premierul ucrainean Mycola Azarov este de aceeaşi părere. Recent el a declarat: " Nu va exista nicio prăbuşire".
Citeşte mai multe despre: Ucraina Rusia scandal Ucraina Rusia
@N_