Nici nu a început bine să scadă în sondaje din cauza proastei guvernări, că Victor Ponta a şi găsit soluţia de a reveni. Închide gura presei care nu aparţine liderilor USL pe de o parte, iar pe de altă parte deschide robinetele companiilor de stat către presa menită să îi denigreze pe adversarii săi politici.
Prima ţintă a lui Victor Ponta a fost OTV. Firma lui Dan Diaconescu era în insolvenţă, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului a făcut o regulă nouă, cine nu plăteşte o amendă, pierde licenţa. O societate în insolvenţă este condusă de un administrator stabilit de judecător, acesta nu a considerat amenda CNA o prioritate, astfel că televiziunea OTV a fost închisă.
O altă televiziune a cărei licenţă este deţinută de o firmă aflată în insolvenţă este Realitatea TV. Cum această televiziune respectă standardele de media, nu a luat amenzi pe bandă rulantă ca OTV, aşa că nu a putut fi închisă de CNA. Realitatea TV s-a plasat de câteva luni pe un culoar extrem de critic la adresa guvernării şi a fost primul post de televiziune care a dat atenţia cuvenită protestelor din Piaţa Universităţii, împotriva proiectului Roşia Montană. Ei bine, pentru închiderea Realitatea TV, Ponta a găsit o altă soluţie. A strecurat în noul Cod al insolvenţei o prevedere potrivit căreia firmele care sunt în insolvenţă pierd automat licenţele de radio şi televiziune. Pentru toate celelalte firme, insolvenţa are două variante: reorganizarea judiciară, dacă instanţa consideră că societatea poate fi redresată, şi falimentul, dacă nu mai este nimic de făcut. Ponta a considerat că pentru firmele de media varianta trebuie să fie una singură – falimentul.
Presa nu trebuie favorizată, cum se întâmpla pe vremea lui Iliescu, când nimeni din branşă nu catadicsea să-şi plătească impozitele şi taxele. Dar nici nu trebuie controlată prin intermediul contractelor cu companiile de stat p