La două luni după anunţul că statul va acorda garanţii doar în monedă naţională, solicitările au scăzut dramatic, iar băncile au ieşit cu alternative în valută.
Controversele stârnite la sfârşitul verii, pe marginea iniţiativei potrivit căreia la programul „Prima Casă“ vor fi date garanţii doar în lei, au acum efecte deja vizibile în piaţa imobiliară: cererea a scăzut şi oferta a crescut (având drept consecinţă comprimarea preţurilor), iar la instituţia de garantare ritmul depunerii dosarelor de solicitare este la cel mai redus nivel.
„Acum încă se merge pe dosarele din stoc la «Prima Casă», iar ritmul este de 50-60 de dosare pe zi. Un ritm în scădere faţă de cel normal de aproximativ 70 de dosare pe zi. Abia peste o lună şi jumătate sau două luni o să putem aprecia dacă ritmul se păstrează, scade ori creşte“, a afirmat preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, în cadrul unui colocviu organizat de Finmedia la Sinaia.
Mai multe oferte, la preţuri mai mici
„Din moment ce creditele «Prima Casă» în lei sunt mai scumpe cu 30% faţă de cele în euro, oamenii nu-şi vor putea permite achitarea unor rate cu 30% mai mari, ci mai degrabă vor căuta locuinţe cu 30% mai ieftine. Din acest considerent, în septembrie 2013, proprietarii au solicitat preţuri medii mai mici cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2012 pentru cele mai căutate tipuri de apartamente (garsoniere şi locuinţe cu două camere).
În acelaşi timp, oferta s-a îmbogăţit în această toamnă“, a declarat pentru „Adevărul“ Alina Petrescu, marketing manager al portalului specializat imobiliare.net.
„În primul rând, numărul de oferte noi intrate în piaţă din partea proprietarilor a crescut cu 15%, în ultimul an. În al doliea rând, dezvoltatorii care au construit în timpul crizei vin cu preţuri competitive, iar în unele ansambluri rezidenţ