România ratează iar aderarea la Schengen din pricina politicienilor incapabili să vadă pădurea de copaci. Vizita prim-ministrului Victor Ponta în Franţa a fost plimbare inutilă pentru obiectivul aderării. Guvernul de la Paris a anunţat că nu susţine aderarea României la Spaţiul Schengen.
Oficialii francezi au scăpat iniţial "porumbelul", motivând că prezenţa rromilor în număr mare în Franţa determină această opoziţie. Apoi, când şi-au dat seama că discriminează iar, au cotit-o pe securitatea frontierelor şi corupţie. România are probleme la aceste capitole, e adevărat, dar nu pentru aceste motive suntem iar amânaţi. O analiză a Secţiei Politică Externă a "Evenimentului Zilei" explică motivele reale ale poziţiei executivului din Franţa. În martie sunt alegeri locale şi asupra guvernului sunt exercitate presiuni mari din toate oraşele deranjate de comunităţile mari de rromi care s-au instalat acolo. Asta determină reacţii, cum este blocarea aderării României, care au doar o utilitate electorală şi nu rezolvă cu nimic problema.
În termeni practici, aderarea la Schengen nu are nicio legătură cu rromii care au dreptul să circule cum doresc pe teritoriul UE. Sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, care au dreptul să circule şi să locuiască unde doresc. Dacă încalcă vreo lege naţională sau locală, pot să plătească la fel ca orice alt cetăţean european. Politicienii din Franţa nu au inventat folosirea acestei teme în scop electoral. Au făcut-o multe alte state care s-au opus aderării României, folosind situaţia rromilor pentru a atrage voturi.
Toţi greşesc flarant, tratând superficial o problemă foarte gravă care nu aparţine doar României sau Bulgariei, aşa cum cred acum mulţi politicieni din ţările care folosesc această problemă pentru a bloca aderarea României la spaţiul Schengen. Franţa, în special, a exersat un bizar exerciţiu de ipocrizie, pentru a arăta că