- Mărturia preotului IOAN PEANĂ -
La Gura Râului, localitatea sibiană cu nume nemaiîntâlnit, l-am căutat iar pe Părintele Ioan Peană, pentru a ne mai dezvălui din cele trăite în anii petrecuţi în calitate de şofer, diacon şi preot, alături de Înalt Preasfinţitul Nicolae Mladin, Mitropolitul Ardealului (1967-1981) şi ca om de legătură tainică între Vlădica de la Sibiu şi Părintele Arsenie Boca.
Fiu de miner din Munţii Apuseni, născut la 18 decembrie 1914 la Abrud, Nicolae Mladin a făcut studii de Teologie la Oradea, Chişinău şi Bucureşti. Pe 1 mai 1940, s-a închinoviat alături de fericitul Părinte Arsenie la Mânăstirea Brâncoveanu. Profesor la Academia Teologică "Andreiană" din Sibiu, din 1943, a fost unul dintre stâlpii mişcării duhovniceşti de la Sâmbăta. În 1947, la praznicul "Adormirii Maicii Domnului", a fost tuns în monahism. Ieromonah din 15 august 1949, în 1967 a fost ales Mitropolit al Ardealului.
Părintele Arsenie l-a iubit pentru sufletul său bun, i-a apreciat cultura teologică şi l-a admirat ca mare predicator. Între cei doi călugări cu care a reînceput viaţa monahală la Sâmbăta a rămas o prietenie statornică.
Şofer la Mitropolia Ardealului
"În 1972, încă student la «Teologia» din Sibiu, am fost angajat ca şofer la Mitropolia Ardealului", îşi aminteşte Părintele Ioan Peană. "Din 1973, când împreună cu Ieromonahul Nicodim Zaharie (1915-1998) am fost la Bucureşti şi l-am cunoscut pe Părintele Arsenie, am mers de zeci de ori la Drăgănescu şi Bucureşti, trimis de Înaltul Nicolae Mladin, care avea în mine încredere deplină. Dorea să afle părerea Părintelui Arsenie, într-o chestiune sau alta. Îl avea astfel sfetnic «din umbră».
Prin 1995-'96, la Mânăstirea Prislop, unde a trăit ultimii săi ani, Părintele Nicodim mi-a dat un caiet cu predici şi învăţături scrise de mână, frumos, de acest ur