Un parlamentar al partidului de guvernamant din Ungaria, Fidesz, Erik Banki, este de parere ca o initiativa civila europeana ar putea impiedica demararea proiectului de la Rosia Montana.
Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, Banki a vorbit despre controversatul proiect de exploatare aurifera de la Rosia Montana, care foloseste mult-discutata tehnologie ce implica utilizarea cianurii.
Rosia Montana, contestata si la Budapesta: Protest in fata Ambasadei Romaniei
Parlamentarul Fidesz considera ca initiativa ar fi o ultima solutie, in lipsa unei interdictii europene a folosirii cianurii in industria miniera, informeaza agentia maghiara MTI, citata de Politics.hu.
Banki a subliniat ca o propunere a Guvernului Romaniei ar face mai usor extractia minereurilor de aur si de argint, la Rosia Montana, pentru urmatorii 17 ani, punand in serios in pericol mediul inconjurator in Romania si in Ungaria.
Ungaria: Rosia Montana apartine patrimoniului Europei Centrale. Romania sa respecte regulile
Parlamentarul a amintit si despre o scurgere de cianuri de la o mina de aur similara, cea din Baia Mare, in anul 2000, care a provocat mari pagube faunei din sectorul maghiar al raului Tisa, dar si pierderi in valoare de 30 de miliarde de forinti, adica mai mult de 100 de milioane de euro
Rosia Montana Proteste fata de exploatarea miniera si in Ungaria
Zeci de mii de oameni au protestat, in Piata Universitatii din Bucuresti si in alte zeci de orase din Romania, incepand cu 1 septembrie, fata de demararea proiectului aurifer de la Rosia Montana, nemultumiti de impactul devastator pe care l-ar putea avea exploatarea aurului din zona folosind cianura.
In acelasi timp, proteste au avut loc si in zeci de alte orase din intreaga lume, inclusiv la Budapesta, in fata Ambasadei Romaniei, la