Judeţul Braşov este de vizitat, de cunoscut, de respirat, de povestit, de iubit. Este un excelent produs de city-break atât pentru turiştii interni, dar mai ales pentru vizitatorii străini, a căror încantare vorbeşte de la sine despre valenţele uneia dintre importantele destinaţii turistice din România.
Inima judeţului Braşov este oraşul cu acelaşi nume, o inimă care a trebuit să bată puternic pentru a face faţă unei istorii tumultuoase ţesută din atacuri, incendii, cuceriri, vitregii geopolitice. Ceea ce nu l-a împiedicat să dezvolte o activitate economică extrem de dinamică, dar şi una culturală intensă, despre care cronicarii vorbeau admirativ încă din 1548, notând că aici se cultivau intens ştiinţele”. Şi cum ar fi putut să nu dobândească statut şi mărime atâta vreme cât se află pe traseul unuia dintre principalele drumuri comerciale care legă Europa Centrală cu Orientul?
Astăzi Braşovul este unul dintre cele mai vizitate oraşe ale României, cu nenumărate vestigii istorice. Turistii sunt cuceriţi de mixul între arhitectura gotică, barocă şi renascentistă şi farmecul de-sine-stătător al acestui oraş.
Cel mai vizitat obiectiv turistic al oraşului este Biserica Neagră care are o vechime de peste 500 de ani. Imensul edificiu conţine o listă de superlative: cel mai reprezentativ monument istoric al Braşovului, cea mai mare biserică gotică din Transilvania, cel mai mare edificiu religios între Viena şi Istanbul, cea mai mare colecţie de covoare vechi din Asia Mică şi deţinătoare uneia dintre celei mai mari orgi din Europa. Recent, în curtea bisericii au fost descoperite peste 1400 de morminte din Evul Mediu, podoabe şi bucăţi de vase.
Situat la 30 de kilometri de oraşul Braşov, Castelul Bran atrage sute de mii de turişti în fiecare an fiind indestructibil asociat cu contele Dracula, unul dintre cele mai circulate mituri din folcl