Din 23 septembrie şi până acum, mai mult de 80 de cutremure au fost înregistrate în judeţul Galaţi, în zona localităţilor Slobozia Conachi – Izvoarele. Autorităţile nu au nici o explicaţie deocamdată, deşi au instalat în zonă aparatură de măsurare. Mai multe case au fost deja afectate, pereţii au crăpat, iar apa mai multor fântâni nu mai poate fi folosită pentru că are culoare albă şi miroase a sulf.
Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului vorbesc de o secvenţă de cutremure, cu magnitudini între 0,5 şi 3,9.
Numai miercuri şi joi au fost 16 cutremure, cel mai puternic cu o magnitudine de 3,8. Suficient pentru a zgudui casele şi aşa şubrezite.
Pentru că nu ştiu ce se întâmplă şi pentru că nu primesc explicaţii oficiale şi credibile, câteva zeci de localnici din satul Izvoarele au blocat joi, timp de oră, un drum judeţean. În loc de lămuriri, la faţa locului au venit poliţiştii, pentru eliberarea drumului, aşa că protestul a continuat pe marginea acestuia.
Deocamdată autorităţile, fie locale, fie de la nivel central, spun că monitorizează situaţia.
Reprezentanţii prefecturii Galaţi au anunţat că aşteaptă în două săptămâni rezultate de la specialiştii Institutului pentru Fizica Pământului, care au instalat aparatură în zona localităţilor Slobozia Conachi – Izvoarele. Până atunci, „rămân în alertă”.
La început, prefectul judeţului Galaţi a trimis în zonă o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Nu s-a anunţat rezultatul observaţiilor locale, dar a fost cerută intervenţia specialiştilor de la Bucureşti, care să descopere cauza seismelor repetate.
Aşa că 3 reprezentanţi ai institutului de la Măgurele au ajuns la Izvoarele, au instalat aparate şi acum aşteaptă date şi rezultate.
Autorităţile locale spun că nu e vorba de cutremure
Primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Necu