Epopeea cinematografelor RADEF continuă la Timişoara
Guvernul se pregăteşte să dea toate cinematografele RADEF (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm) în administrarea consiliilor locale, printr-o ordonanţă de urgenţă. 10 cinematografe din Timişoara ar trebui să revină administraţiei locale, însă unul dintre acestea a devenit proprietate privată.
Povestea e mai veche. A început în 2008, cu o lege care trecea sălile de cinema în administrarea consiliilor locale. Legea a fost anulată de o ordonanţă a Guvernului Boc care, la rândul ei, a fost respinsă de Parlament. Astfel, conform legii iniţiale, cinematografele ar fi trebuit să se afle deja la consiliile locale. De la vorbă la faptă e drum lung. O dovedeşte faptul că administraţiile locale s-au lovit de o problemă birocratică: RADEF nu mai are consiliu de administraţie la nivel central, deci nu are cine să aprobe procesul verbal de predare-primire sălilor de cinema.
O femeie caz social - proprietară de cinematograf
Încercând să lămurească problema cinematografelor, viceprimarul Traian Stoia a descoperit un adevărat tun imobiliar. Cinema Studio, aflat în centrul Timişoarei, a devenit în 2012 proprietatea unei femei care are domiciliul într-un bloc de nefamilişti. Conform celor declarate de viceprimarul Stoia, Nada Rusimovici, o timişoreancă de pe strada Polonă, a împrumutat RADEF cu peste 900.000 de lei. Pentru că regia autonomă nu a putut să achite datoria, femeii i-a fost oferit la schimb Cinematograful Studio. Clădirea din buricul târgului, cu o suprafaţă de 539 de metri pătraţi, a fost evaluată la doar 211.000 de euro. Astfel, în prezent, Cinema Studio este intabulat în proprietatea Nadei Rusimovici. Toată tranzacţia s-a făcut în ciuda faptului că RADEF nu are consiliu de administraţie.
„Datoria apare ca să se justifice punerea în posesie. Mă îndoiesc