La nici 20 de kilometri de Bistriţa, în curtea lui Oltean Alin găsim o bunătate ce ne va face să ne îndrăgostim de peşte: păstrăv afumat. Preparatul pregătit după reţeta emblemă a Bucovinei a fost „inventată” în anii `50 din raţiuni practice.
Oltean Alin de 37 de ani comercializează păstrăv de mai bine de un an, după ce din anul 2008 se chinuie să-şi pună afacerea pe picioare în comuna Prundu Bârgăului, la 20 de kilometri de Bistriţa, acolo unde şi locuieşte împreună cu familia.
De departe însă cel mai special preparat pe care l-a scos la vânzare de curând este păstrăvul afumat, după o reţetă de care s-a îndrăgostit iremediabil în vizitele din Bucovina, în urmă cu câţiva ani.
A „furat” meserie şi a început să-l pregătească pentru familie şi prieteni, iar mai apoi s-a gândit să transforme acest preparat într-o afacere. Bistriţeanul spune că nu i-a ieşit din prima, greşind ba cantitatea de sare utilizată, ba intensitatea focului, erorile sale costându-l zeci de peşti pe care era nevoit să-i arunce.
„Păstrăvul acesta afumat s-a făcut prima dată la Valea Putnei prin 1950 din necesitatea de a-l transporta pe timp de vară. Se duceau la Cernăuţi cu păstrăv afumat, pentru că nu putea fi transportat altfel, mai ales vara. Sunt multe persoane care nu au mâncat aşa ceva niciodată. Eu am mâncat o dată acolo şi am văzut o afumătoare şi cum se face şi am încercat şi eu,” povesteşte Alin Oltean.
Particularitatea acestui proces de preparare este faptul că este afumat cu ajutorul conurilor de brad, care îi face gustul suav şi deloc pronunţat, spune Alin. Întreg procedeul este de durată, peştele fiind curăţat, ţinut în apă cu sare, din nou curăţat, iar mai apoi afumat câteva ore bune neapărat folosindu-se conurile de brad.
Pe lângă gustul cu totul special al preparatului, acesta are şi unele avantaje