Din reţetele domnului farmacist BOBARU
În lumea vegetală există puţine plante care să egaleze, prin superlative, Ginkgo biloba. Nicio altă specie vegetală existentă astăzi pe Terra nu are o vechime aşa de mare ca acest arbore. Este cel mai bătrân supravieţuitor al universului vegetal, rezistând încă din era mezozoică, cu aproximativ 350 de milioane ani în urmă, de pe vremea dinozaurilor şi a altor animale uriaşe, astăzi dispărute. A suportat toate marile cataclisme geologice, iar Charles Darwin, în "Originea speciilor", spune despre acest arbore că este "o fosilă vie", având o mare capacitate de supravieţuire.
În lucrările ştiinţifice dedicate acestui "monstru sacru" al lumii vegetale se face referire la faptul că "după aruncarea bombei atomice, la 6 august 1945, asupra oraşului Hiroshima, din Japonia, singurul supravieţuitor a fost un arbore de Ginkgo, situat la mai puţin de 30 de metri de locul căderii bombei. În anul următor, mugurii arborelui au pornit în vegetaţie, fără să sufere nicio modificare genetică".
Pentru frumuseţea lor, aceşti arbori, încă din antichitate, în China şi Japonia erau plantaţi ca semn de pietate, în grădinile templelor budiste şi lângă altarele de rugăciune, iar frunzele se foloseau ca monedă de schimb.
În anul 1710, a fost adus în Europa şi plantat în Grădina Botanică din Utrecht, Olanda.
Mai este denumit şi "copacul lui Dumnezeu, arborele vieţii, arborele-pagodă, caisa argintie sau arborele templier" în diferite zone ale globului.
Descriere
Este un arbore uşor de recunoscut, având înălţimea de până la 40 m, cu o coroană ramificată în forma acoperişului unei pagode - de aici şi denumirea de "arborele-pagodă".
Frunzele sunt bilobate, de culoare verde kaki la început, iar spre toamnă capătă o culoare galben-viu, de o frumuseţe fascinantă, atrăgând privirea trecă