După mai bine de şase ani de când autorităţile române încearcă să definească clar serviciile medicale la care au dreptul plătitorii români de contribuţii de sănătate, iată că Ministerul Sănătăţii publică patru documente care detaliază pachetul de bază.
“Este o primă formă, perfectibilă, pe care o supunem, astăzi, dezbaterii publice”, a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care speră să vadă proiectul funcţional până pe 1 februarie 2014.
Pentru români acest pachet este cea mai importantă măsură de sănătate publică din ultimul deceniu. Dacă el va funcţiona, fiecare dintre noi va fi în mod direct afectat. Prima veste: pachetul de bază va fi gratuit atât pentru cei care-şi plătesc contribuţia la stat, cât şi pentru cei care nu o plătesc.
Ministerul Sănătăţii a publicat patru documente care detaliază teoretic în ce va consta pachetul de servicii medicale de bază oferit în spital, în policlinici, la medicul de familie şi în cadrul asistenţei medicale primare. Tot ce înseamnă medicina de urgenţă va intra în acest pachet de bază. Dacă veţi citi în continuare veţi afla că:
- pentru cele mai multe afecţiuni vom avea dreptul la 4 consultaţii gratuite pe an în policlinici;
- pentru pneumonie, ulcer, diabet tip 2 sau hepatite necomplicate nu vor mai fi acceptate internări în spital vom putea efectua gratuit în policlinici endoscopii şi cele mai multe analize de sânge uzuale;
- medicul de familie va fi obligat să ne consulte anual copilul până ce acesta împlineşte 18 ani.
Începând cu 2014, asistenta medicală se va acorda în România prin pachetul de bază, pachetul programelor naţionale şi pachetul de asigurări suplimentare private. Între primele două asemănarea, faptul că ambele sunt gratuite pentru toată lumea, e mult mai importantă decât diferenţa – sursa de finanţare. Despre ultimul, asigurări