Meșteri populari din mai multe localități ale Vrancei, dar și din Horezu și Băbeni (Vîlcea), Baia Mare (Maramureș), Bistrița Năsăud, Sibiu și București și-au expus, ieri, obiectele realizate prin meșteșuguri tradiționale moștenite din moși-strămoși, în cadrul ediției a XV-a a Târgului Național al Meșterilor Populari, organizat cu prilejul Festivalului „Bachus 2013”. O parte dintre ei au făcut și o inedită demonstrație de lucru efectiv, care a suscitat interesul celor mari și celor mici aflați, la orele amiezii, în Piața Unirii din Focșani. Începând de astăzi și până la finalul Festivalului, „Monitorul de Vrancea” vă prezintă, zilnic, câte unul dintre acești artiști populari și despre modul în care-și realizează frumoasele și interesantele obiecte. Astăzi, aflați povestea creatorului de măști Șerban Terțiu, din Nereju.
Măști care alungă duhurile rele, ștergare, păretare, covoare multicolore țesute la război, obiecte sculptate din lemn, oale din lut, ulcele, farfurii cu motive tradiționale, ii, sumane, brâuri, costume țigănești, instrumente populare și tot felul de alte obiecte interesante, expuse cu dichis pe standurile meșterilor populari, situate lângă Cinema „Balada”, își așteaptă, zilele acestea, cumpărătorii. Modești, făuritorii lor - meșteri populari din județul nostru sau din alte locuri ale țării - sunt gata să povestească oricărui vizitator despre felul în care le realizează, despre sculele și materialele pe care le folosește, ba chiar și despre istoria meșteșugului respectiv deprins din tată-n fiu, și care acum simt că devine din ce în ce mai aruncat în uitare.
Despre frumusețea acestor meserii au povestit, pe viu, câțiva dintre ei, ieri, în Piața Unirii, sub ochii curioși ai tuturor celor prezenți în Piața Unirii. Cel mai mare interes l-a suscitat, de departe, Ene Dobre, de 68 de ani, din Poiana Cristei, care împărtășea