Sute de vrânceni suferă de adenom de prostată. Este vorba de o tumoră benignă situată la nivelul prostatei. Săptămâna acesta a fost sărbătorită Săptămâna Europeană a Urologiei, tema din acest an fiind „Adenom de prostată? Continuă tratamentul, trăiește-ți viața”.
Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea avertizează că, cel mai adesea, adenomul de prostată apare la 55-60 de ani, dar manifestările specifice se pot instala mult mai devreme, în jurul vârstei de 30 de ani. Așa că specialiștii recomandă ca la orice manifestare ieşită din comun la nivel urologic, bărbaţii să se prezinte la medic, indiferent de vârstă. „Adenomul de prostată are repercusiuni majore asupra calităţii vieţii bărbatului, fiind o boală evolutivă, care în timp duce la complicaţii. De aceea, tratamentul medical trebuie să fie început cât mai precoce şi administrat timp îndelungat. Semne de alarmă pot fi dificultatea sau durerea la urinare, urinarea frecventă, mai ales nocturn, prezenţa sângelui în urină sau spermă. Durerile lombare, toracice, pelviene sau la nivelul coapselor pot semnaliza că a apărut diseminarea la nivelul coastelor, pelvisului sau altor oase”, spun specialiștii DSP.
În cazul în care bărbații remarcă astfel de simptome, ei trebuie să se prezinte la mediul urolog, care îi va investiga și recomanda tratament, după caz. De asemenea, specialiștii DSP recomandă, în special bărbaților cu vârste de peste 50 de ani, o evaluare anuală a aparatului urinar și, în special, a prostatei. Principalele testări sunt: determinarea antigenului specific prostatic (PSA) și un examen ecografic, la care se poate adăuga tușeul rectal.
Sute de vrânceni suferă de adenom de prostată. Este vorba de o tumoră benignă situată la nivelul prostatei. Săptămâna acesta a fost sărbătorită Săptămâna Europeană a Urologiei, tema din acest an fiind „Adenom