Pe 17 octombrie, americanii vor rămâne fără bani pentru plata datoriilor şi nu se pot împrumuta până când limita stabilită prin Constituţie nu va fi majorată. Totul depinde însă de un joc politic pe reforma în Sănătate.
A treia zi de „şomaj tehnic” a guvernului federal al Statelor Unite ale Americii a fost eclipsată de temerile tot mai acute privind iminenţa intrării în incapacitate de plată. În momentul de faţă, republicanii din Camera Reprezentanţilor au reuşit să forţeze blocajul tuturor instituţiilor guvernamentale prin refuzul de a aproba un proiect de buget pentru următorul an fiscal. Astfel, cei aproape 800.000 dintre cei două milioane de angajaţi care au fost trimişi în concediu fără plată din cauza blocajului în faţa intrării în incapacitate de plată, scenariu ce are potenţialul de a readuce economia americană în recesiune, spun analiştii.
Practic, pe 17 octombrie, SUA vor atinge pragul constituţional al datoriei publice, ceea ce înseamnă că nu mai pot lua alte împrumuturi. Având în vedere că, la scurt timp după acest moment, Trezoreria trebuie să răscumpere un pachet de titluri în valoare de 31 de miliarde de dolari – o datorie pe care nu o vor putea achita –, „SUA se vor apropia de limita idioţeniei”, a explicat miliardarul Warren Buffett.
SUA s-au aflat de numeroase ori în această situaţie şi, cu o singură excepţie, ea a fost rezolvată printr-o procedură simplă: Congresul a aprobat prin vot majorarea pragului. Acum însă, disputa privind reforma în Sănătate, promisiunea electorală care i-a adus lui Obama cel de-al doilea mandat la Casa Albă, ameninţă să împiedice votul. Republicanii au ameninţat deja că vor refuza să ridice limita dacă democraţii lui Obama nu vor renunţa la o parte dintre legile pentru subvenţionarea masivă a tratamentelor medicale pentru americanii săraci.
SUA AR PUTEA VINDE AURUL