Băse avea doar parțial dreptate când spunea că școala românească scoate tâmpiți. Așa e, sunt mulți care ies din școală așa cum au intrat, pe ușă. Teoria nu se aplică, însă, în cele câteva universități cu adevărat bune, care primesc studenți români, îi instruiesc și-i transformă în viitori specialiști britanici, italieni, spanioli… Adică în emigranți.
Pe 1 octombrie, studenții au început cursurile, așa că am dat o tură prin căminele din Grozăvești să luăm pulsul. Și unde poți lua mai bine pulsul dacă nu în căminele Facultății de Medicină. Este cel mai bun studiu de caz. Anul acesta, la examenul de admitere la Medicină, au fost 5,2 candidați pe loc, cea mai mare concurență înregistrată în ultimii 24 de ani. Iar la Medicină Dentară au fost chiar 9,7 pe loc. În tot acest timp, medicii, adică cei care și-au dobândit statutul la care râvnesc mii de candidați, protestau în stradă, supărați de salariile de rahat. Și protestează în continuare, în fiecare zi, deși, uitându-te nițel la fața lui Ponta, pare un demers inutil.
Ceva nu se leagă, deci. De ce te-ai zbate să intri la o facultate lungă și grea, știind că, după absolvirea ei, vei fi un muritor de foame? Asta a fost întrebarea noastră către studenții la Medicină. Din motive de corectitudine politică, am exclus din variantele posibile de răspuns exemplul doctorului Iancu Mocanu, prins că lua 2.000 de euro șpagă pentru o operație. Așa ceva nu se face! Deși știm cu toții că se face, dar asta-i altă poveste.
Căminele goale, cârciumile pline
Era liniște în căminele din Grozăvești când am fost noi pe-acolo, cu nici o săptămână înainte de începerea cursurilor. Câteva camere ocupate (le recunoșteai după chiloții puși în geam, la uscat) și două-trei cupluri încolăcite de amorezați pe băncile de-afară. Fiind deja ora prânzului și fiind și noi foști studenți, am știut că avem mai multe șanse în cârciumile d