Sunt din ce în ce mai rare reportajele care au în spate studii serioase. Ăsta care urmează e clar unul dintre ele. M-am oprit la o lucrare complexă, făcută de un institut german, din care rezultă clar că românii sunt certaţi cu şamponul şi cu săpunul. Pe fondul ăsta dubios, s-a născut întrebarea: „Cât de des vă spălaţi pe cap?”.
Am mai făcut ceva asemănător în urmă cu câţiva ani, dar atunci m-am ocupat de pasta de dinţi. Şi, până la urmă, atunci nici nu m-au surprins foarte tare răspunsurile, de ce să vă mint? Oamenii nu prea au obiceiul să se spele pe dinţi, dar asta din două motive: pasta e scumpă şi are un gust oribil. Iar partea asta a doua e destul de îngrijorătoare pentru specia umană. Păi, cu toate tehnologiile astea din ziua de azi, chiar n-am fost noi în stare să facem o pastă mai bună? Chiar trebuie să-i lăsăm pe copii să pună zahăr pe periuţă, ca să accepte s-o bage în gură? Dar să revenim la şampon, pentru că şi aici situaţia e destul de tristă. Şi culmea e că ăsta nu se bagă în gură, ca să dăm vina pe gust sau pe E-urile din el. După cum v-am spus, întrebarea a fost clară: cât de des vă spălaţi pe cap? Recunosc că poate fi destul de ciudat să vină un tip dubios, coborât dintr-o maşină albă (nespălată de vreo trei luni) şi să te întrebe dacă te speli pe cap. Cetățenii au dat însă dovadă de înţelegere și chiar au răspuns la întrebare.
Am dat peste o doamnă
care mi-a vorbit, la început, despre educaţie şi lene, acestea fiind motivele pentru care românii nu s-ar spăla pe cap. Când am ajuns la cifre seci, femeia a spus mândră: „E, să ştii că eu îmi permit să-mi cumpăr şampon. Mă spăl o dată la două săptămâni. Doar când sunt bolnavă mă spăl o dată pe lună, dar asta se întâmplă foarte rar. În rest, e lege: de două ori pe lună fac baie pe cap”. Poate că vi se pare că e cam rar, dar să ştiţi că mi-a spus că are o tehnică de spălat mai specială