Extinderea oraselor afecteaza biodiversitatea anumitor zone si arii naturale protejate. Conflictul care rezulta de aici se poate dovedi fatal atat pentru oameni, cat si pentru animalele salbatice.
Trasarea granitelor dintre spatiile locuite de oameni si de viata salbatica devine o adevarata provocare atunci cand zonele protejate se intersecteaza cu orasele, potrivit Discovery. Iata cateva locuri in care oameni si animale se lupta pentru a supravietui.
Mumbai si Parcul National Sanjay Gandi
Mumbai, orasul cel mai populat din India, se intinde in jurul Parcului National Sanjay Gandhi, pe o suprafata de 104 kilometri patrati. Multe asezari inconjoara parcul. Aceste comunitati nu au latrine adecvate si nici de apa curenta, astfel ca locuitorii merg in padure pentru nevoile fiziologice.
Incursiunile in padure s-au dovedit adesea mortale. Intre 1986 si 2010, 92 de persoane au murit in parcul national si in imprejurimi in urma intalnirii cu leoparzii.
Nairobi si Parcul National Nairobi
La numai sapte kilometri de centrul orasului Nairobi se afla Parcul National Nairobi, unde traiesc elefanti, bivoli africani, lei, leoparzi, rinoceri si girafe.
Gardurile electrice tin animalele in interiorul parcului, dar nu ii opresc pe braconieri. In luna august, acestia au ucis un rinocer in parc, acesta fiind primul incident in cadrul granitelor parcului in ultimii sase ani.
In acelasi timp insa, gardurile restrang miscarea animalelor salbatice. In trecut, turmele de animale ierbivore din Parcul National Nairobi migrau catre zonele cu vegetatie din sud, insa extinderea oraselor le-a limitat ruta migratiei.
Miami si Parcul National Everglades
Parcul National Everglades se intinde din Orlando pana la sud de Miami. In 1920, in Miami traiau