Mihaela Feodorof a vorbit la Adevărul Live despre „meseria de a fi părinte". Coaching-ul poate fi soluţia atunci când ne aflăm în impas în procesul de educare a copiilor noştri. Se alătură discuţiei - prin Skype - psihologul Alexandru Cojocaru şi Dana Papadima, director educaţional Avenor College.
Fiecare copil are personalitatea lui, iar noi, ca părinţi trebuie să ne adaptăm foarte mult. Unii copii nu cer foarte mult. Cultul banilor e o cutumă a societăţii moderne. Dacă îşi doreşte, să zicem, un telefon mai frumos, putem să-i spunem că nu avem bani în acest moment, dar când vor veni Sărbătorile, o să-i putem lua.
Condiţionarea nu este cea mai bună strategie. Dar fiecare societate vede diferit situaţia, spune psihologul Alexandru Cojocaru. Ceea ce face la şcoală copilul face pentru el, nu pentru noi, nu în schimbul a ceva. În şcoala americană există o recompensă pe anumite performanţe şcolare. Din bănuţii pe care-i câştigă cu notele bune poate să-şi cumpere telefonul singur.
Ce înseamnă evaluarea copilului
Toate formulele în care lucrăm cu copiii trebuie să fie adaptate personalităţii. Sunt copii competitivi şi au o miză, de exemplu, să obţină o bursă. Dar în relaţia cu părinţii, e vorba de încredere, de respect, de cunoaştere reciprocă. Mulţi spun: „E copilul meu, cum să nu-l cunosc?“. Dar asta nu este întotdeauna aşa, spune Mihaela Feodorof.
De obicei, în cazul unor părinţi divorţaţi, copilul tinde să ia modelul părintelui absent. Dacă există lipsă de înţelegere în familie, copilul devine derutat.
Cum ar trebui să ne supraveghem copiii
Cunoscând personalitatea copilului, îţi dai seama care este contextul potrivit pentru el. Dacă este un copil deschis, ghidându-l pas cu pas nu îl vei ajuta. Există şi cazuri extreme în care copii-model ajung să eşueze în viaţa de adult, tocmai pentru că nu ne-am cunoscut copilul şi am luat