Uriasele cratere de pe Marte, considerate pana acum urme ale astoroizilor care au cazut, de-a lungul anilor, pe suprafata planetei, ar putea fi, de fapt, resturile unui supervulcan, care a acoperit cu cenusa o mare parte a astrului.
Este concluzia la care au ajuns cercetatorii dupa analiza datelor trimise de robotul Curiosity, care a aterizat anul trecut pe Marte. Potrivit specialistilor, daca supozitia lor este corecta, asta inseamna ca gazele si cenusa aruncate in atmosfera de supervulcan au modificat radical clima de pe planeta rosie, influentand, prin urmare, si dezvoltarea acesteia, scrie The Telegraph.
Supervulcanul este situat in regiuna Arabia Terra, zona acoperita de numeroase cratere, cel mai mare fiind Eden patera. Anterior, s-a crezut ca el a aparut ca urmare a impactului cu un asteroid de mari dimensiuni, dar la o analiza mai minutioasa, oamenii de stiinta nu au observat deteriorari ale scoartei planetei dincolo de conturul craterului.
In schimb, au descoperit in interiorul craterului, lat de 55 de kilometri si adanc de 1,8 kilometri, niste cercuri similare celor care se formeaza la acumularea de lava. Acest lucru le-a permit specialistilor sa vorbeasca despre un supervulcan, care a fost activ tim de 1 miliar de ani din cei 4,5 miliarde ale planetei rosii.