Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că anul acesta s-au înregistrat producţii record, la anumite categorii, dacă ne raportăm la ceea ce a însemnat producţia din 1970 şi până în prezent. Numai că declarațiile făcute de șeful de la Agricultură de-a lungul acestui an au contribuit la prăbușirea pieței. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Anul 2013 este un an agricol mai bun comparativ cu 2012, când recolta a fost mult diminuată de secetă. Așa se face că anul trecut, România a fost codașa Europei la producția medie la hectar la grâu și la porumb. Pentru acest an, unitatea de monitorizare a resurselor din cadrul Institutului pentru Mediu şi Sustenabilitate al Comisiei Europene - MARS estimează că producţia medie la hectar în Uniunea Europeană va fi de 6,88 tone, nivel mai ridicat faţă de producţia de 6,05 tone înregistrată în 2012. România va înregistra o producţie medie de 3,95 de tone la hectar, potrivit MARS.
Numai că marii comercianţi de cereale au redus preţurile oferite fermierilor cu circa 40% în ultima lună, astfel că, în ciuda unei recolte bune, comparativ cu 2012, fermierii români abia dacă îşi vor scoate cheltuielile făcute până acum şi vor avea bani pentru noile culturi. Aşa se face că investiţiile în tehnologii performante, care le-ar asigura o creştere a randamentelor, vor fi din nou amânate.
Fermierii au arătat cu degetul înspre ministrul Agriculturii, afirmând că declarațiile sale despre producții record, făcute atât înainte de începerea campaniei de recoltare, cât și în timpul acesteia, au motivat traderii de cereale să scadă semnificativ prețurile.
CITIȚI ȘI: CE prognozează o creștere semnificativă a producției agricole în România
Se pare că ministrul a ținut cont de criticile agricultorilor, astfel că s-a ferit să mai facă predicții legate de producții la culturile la care încă nu s-a terminat campania de r