Comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, a anunţat o propunere a Comisiei Europene de a aloca peste 360 de milioane de euro Germaniei ca urmare a inundaţiilor grave suferite de aceasta la sfârşitul primăverii, în lunile mai şi iunie ale acestui an.
Ţările învecinate, Austria şi Republica Cehă, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundaţiilor, vor beneficia de 21,6, respectiv 15,9 milioane de euro. În plus, România va primi peste 2,4 milioane de euro ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta şi de incendiile de păduri din vara anului 2012.
Sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, nu a fost încă aprobat de Parlamentul European şi de Consiliu. Dacă va primi aprobarea acestora, sprijinul va ajuta la acoperirea costurilor de urgenţă suportate de autorităţile publice din aceste patru state membre în urma dezastrelor.
Pentru a răspunde la situaţia de urgenţă, în special, fondurile alocate vor contribui la refacerea infrastructurii şi a serviciilor esenţiale, la rambursarea finanţării operaţiunilor de urgenţă şi de salvare, precum şi la acoperirea unei părţi din costurile pentru curăţarea regiunilor afectate de dezastrele naturale, inclusiv a zonelor naturale.
În mai şi iunie 2013, o mare parte din Europa Centrală a fost afectată de inundaţii de proporţii, care au provocat daune în multe domenii: locuinţe, infrastructură şi servicii. Deşi inundaţiile au fost mai grave şi mai extinse decât cele din 2002, prejudiciile totale au fost mai mici decât în anul respectiv, în special în Austria şi în Republica Cehă. Această situaţie se datorează, parţial, eficacităţii măsurilor de protecţie împotriva inundaţiilor şi de control al riscurilor care au fost implementate din 2002, însă sunt necesare mai multe eforturi în viitor.